Bir nargile 5 paket sigarayla eşdeğer

Bir nargile 5 paket sigarayla eşdeğer

Son yıllarda özellikle gençler arasında trend haline gelen nargile de en az sigara kadar zararlı. İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir. Nargilenin bu kadar zararlı olmasının nedeni içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Nargile içilen mekanların giderek yaygınlaşması ve aromalılarının tüketilmesi, özellikle gençler arasında nargilenin daha sosyal ve zararsız bir tütün ürünü olduğu yönünde yanlış bir kanaat uyanmasına neden oluyor. Ayrıca nargile cafelerde umuma açık bir şekilde kullanılan ve yeterince dezenfekte edilmeyen nargileler aracılığı ile verem başta olmak üzere birçok enfeksiyonel hastalık kişiden kişiye bulaşabilir.

Sigaranın bağımlılık yapma gücü kokainin 5 katı

Sigarayı bırakabilmenin ilk ve en önemli koşulu, öncelikle bunu istemek ve bu konuda karar almak. Çünkü sigara hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapar. Öyle ki sigaranın bağımlılık yapma gücü kokainden 5 kat daha yüksek. Tablet halinde bir takım ilaçlar, nikotin sakızları, nikotin bantları ve akupunktur sigarayı bıraktırma yöntemleri arasında. Ama sonuca ulaşmayı sağlayan en önemli faktör bunu gerçekten istemekten geçer. Dünya Sağlık örgütü 1 ay boyunca günde sadece 1 adet sigara içen bir kişiyi bile bağımlı olarak kabul eder.

10 yıl sonra bile olsa bir tanesi yeter

Sigara kullananlarda beyinde oluşan nikotin reseptörleri ömür boyu varlıklarını sürdürür. Bu nedenle sigarayı bırakmış olan bir kişi 10 yıl sonra bile 1 adet sigara içtiğinde nikotin reseptörleri uyanır ve ertesi gün 1-1,5 pakete geçebilir. Bu nedenle sigarayı bırakmış olanların ne olursa olsun, o 1 adet sigarayı içmemeleri gerekir.

Yanında içmeseniz de zararları bebeğinize geçer

Sigara içilen ortamda bulunan pasif içiciler en az aktif içiciler kadar zarar görür. Ancak yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, sigaranın zararları etkileri kişinin üzerine siner ve onunla beraber dolaşır. Örneğin, anne bebeğini salonda bırakır, balkona çıkar; bir adet sigara içip tekrar salona girer. Bebeğini kucağına alıp öpüp, koklayıp sever. Bir saat sonra bebeğin idrarı tahlil edilince sigarayla ilgili atıklar saptanır. Yani annenin teninden, nefesinden sigaranın toksinleri bebeğe geçer.

Sigara, nargile, puro ve pipo… Çoğu zaman bir gençlik hevesi olarak başlayan ve ileride neden olacağı sağlık sorunları göz ardı edilen zehirli maddeler… Türkiye’de 100 bin, dünya genelinde ise tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’deki ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleşiyor. Ülkemizde 16 milyon, dünyada ise 1,2 milyar kişi tütün kullanıyor.

Tüm bu yüksek rakamların yanı sıra özellikle ülkemizde son yıllarda sevindirici bazı gelişmeler de yaşanıyor. Tütünle mücadele kapsamında yapılan hizmetler sonucunda, 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında yüzde 33,4’ken bu oran 2012 yılında yüzde 27,1’e geriledi. 2008 yılında yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bıraktı. Kapalı alanlarda sigara dumanına pasif maruziyet yüzde 60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı yüzde 35 azaldı. Tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlere göre ülkemiz dünyada başarılı ilk 4 ülke arasında yer alıyor.