Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink tarafından, ilk kez bir insana beyin çipi yerleştirilmesi, bilim dünyasında tartışma başlattı. Kablosuz çip teknolojisinin yakın gelecekte zihin kontrolünü sağlamasından endişe edilirken, bilim insanları ise beyin resetlemenin mümkün olacağını söylediler.
Elon Musk’ın sahibi olduğu ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından, ilk kez bir insana beyin çipi yerleştirilmesi, bilim dünyasında büyük yankı yarattı. Musk, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez bir insana Neuralink tarafından implant yapıldığını aktardı. Musk, ilk sonuçların “umut verici” olduğunu ifade ederken, ürünün adının “Telepati” olduğu duyurdu. İnsan beyniyle, bilgisayar arasında bağlantı kurarak karmaşık nörolojik sorunlara çözümler üretmeyi amaçlayan programın zihin kontrolüne yönelik kullanılıp, kullanılmayacağı ise endişelere neden olmuş durumda.
“FARKLI BİR PROJE”
Neuralink şirketi yetkilileri ısrarla çiplerin zaman içerisinde alzheimer, parkinson ve omurilik zedelenmeleri gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılacağını söylese de bilim dünyasında farklı görüşler ileri sürülüyor. ‘Haberglobal.com.tr’ye konuşan Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, beyin implantlarının yıllardır kullanıldığını söylerken, “Beyindeki bir takım hastalıkların giderilmesinde örneğin; alzheimer, parkinson gibi hastalıkların giderilmesinde beyin implantlarını kullanıyoruz. Elon Musk’ın yapmış olduğu bu beyin çiplemesi hadisesi ise farklı bir proje” dedi.
RESETLEME MÜMKÜN
Neuralink ve Starlink’in 70 binden fazla alçak irtifa uyduları olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, Neuralink’in beyinler arasındaki iletişimi sağlama amacına yönelik, Starlink’in ise nesneler arasındaki iletişime yönelik uydular olarak bilindiğini ifade ederken, bu teknolojilerin zamanla daha ileriye gideceğini söyledi. Prof. Dr. Aydın, “Artık çipe bile gerek kalmayacak. Cebimizdeki telefonlar bile artık alıcı pozisyonunda. İnsanların beyinlerini resetlemek, bilgi almak, bilgi yüklemek, algı yönetimi mümkün. Bu bazı ülkelerde reklam amacı olarak Fonksiyonel MR kullanılarak yapılmakta. Buna ‘Nöro-marketing’ diyoruz. Söylemek istediğim bilim çok hızlı ilerliyor. Bilimden başka çıkar yol yok” şeklinde konuştu.
MUCİZE ÇÖZÜM OLABİLİR
Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise Neuralink implantı hakkında merak edilenleri yanıtlarken, şöyle konuştu: “Çalışma mantığı şöyle, beyne bir çip yerleştiriliyor ve o çipe dışarıdan sinyal gönderilebiliyor. Bunun tersi de söz konusu. İçeriden dışarıya doğru sinyalde gönderilebiliyor. Bu gelişim felçli bir hastanın hareket ettiremediği bir uzvunu, organını hareket ettirmesini sağlıyor. Dolayısıyla bu teknolojik uygulamalar sinir sistemi ile ilgili hastalıkları olan bireyler için bu mucize çözümler sunuyor.”
ZİHİN KONTROLÜ MÜMKÜN
Etik boyutuna da dikkat çeken Türkoğlu, “Siz dışarıdan sinyal gönderdiğinizde o sinyali kim gönderecek? O şahsın kendisi mi gönderecek, yoksa bir ikinci şahıs mı gönderecek? Eğer ikinci bir şahıs gönderecekse, bu teorik anlamda zihin kontrolü anlamına da geliyor. Siz o zihne başka komutlarda verebilir ya da kişinin düşünme şeklini yönlendirebilirsiniz. Dolayısıyla iyiler mi, yoksa kötüler mi kullanacak! Elbette insanın aklına tabii olumsuz senaryolar geliyor” dedi.
MASUM DEĞİL
Araştırmacı-Yazar Dr. Ramazan Kurtoğlu ise Musk’ın çalışmasına temkinli yaklaşılması gerektiğinin altını çizerek, “Grafen, kuantum bilgisayar ve Neurolink’in birlikte çalıştığı bir sistem kurmaya çalışıyorlar. Sistemin öncülüğünü yapan Elon Musk. Bu teknolojinin masum olduğunu söylemek mümkün değil. İnsan davranışlarını, insan beynini kontrol etme operasyonun bir başlangıcı. Savaş alanı artık insan bedeni ve zihni. Musk’ın projesi de bunun bir parçası. Teknolojinin son 200 yıllık tarihine baktığınızda insanların lehine olan kısmı yüzde 10 ise aleyhine yüzde 90’dır. Bunlar kötü emeller için kullanılacaktır” diye konuştu.